di utara terkenal dengan Laksa di terengganu pula terkenal dengan Laksam ,disini saya ada menyediakan resepi untuk membuat Laksam ..selamat mencuba..
Bahan-bahan membuat laksam:
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1/2 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1/2 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
Cara menyediakan:
Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit.Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus.Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak)Angkat dan gulung kemas-kemas. Buat hingga selesai semuanya.Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah ke atasnya secukup rata apabila dihidangkan.
Bahan untuk kuah:
Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit.Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus.Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak)Angkat dan gulung kemas-kemas. Buat hingga selesai semuanya.Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah ke atasnya secukup rata apabila dihidangkan.
Bahan untuk kuah:
4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu makan lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut diambil santannya
2 keping asam gelugursedikit garam
Cara membuat kuah:
1 sudu makan lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut diambil santannya
2 keping asam gelugursedikit garam
Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.Tumbuk bawang merah dan lada hitam hingga lumat.Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Bahan untuk ulam:
Daun kesum secukupnya dimayang halusKacang panjang secukupnya dimayangTimun dimayangDaun selasih/kemangi dimayang
No comments:
Post a Comment