Selalunya orang Terengganu memang suka makan ikan singgang bersama budu,dan ulam-ulaman ,di Kampung saya Ikan singgang amat popular sebagai pembuka selera berbanding lauk ayam . Di sini ada cara untuk membuat ikan singgang..selamat mencuba..
Bahan-Bahan :
5 Ekor ikan Aya/tongkol atau ikan Kembong
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan garam secukup rasa air secukupnya
Cara:
5 Ekor ikan Aya/tongkol atau ikan Kembong
¼ inci Lengkuas
4 hiris kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih
3 keping asam gelugor
2 biji cili hidup dipatahkan garam secukup rasa air secukupnya
Cara:
Rebuskan semua bahan sekaligus sehingga ikan masak. Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.
Cadangan Hidangan:
Dimakan panas bersama tempoyak dan sambal belacan. Sangat sesuai dimakan bersama pelbagai jenis ulam.
No comments:
Post a Comment